Loading...
Keramika Bránice Keramika Bránice SK

Potřebujete poradit, nebo objednat?  +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

V září máme na zahrádkách hodně napilno. Stihli jste všechno?

23.09.2020 13:18

Září se pomalými krůčky chýlí ke konci a každý zahrádkář s námi jistě bude souhlasit, že právě v tomto měsíci je na zahrádce opravdu hodně co na práci. Podzim je definitivně tady a naším úkolem je připravit milovanou zahrádku na dlouhý zimní odpočinek.

Důležitým úkolem je schování rostlinek před studeným obdobím, které tu bude co nevidět. Některé rostlinky totiž zimu nesnesou a první ranní mrazíky, kterých se brzy jistě dočkáme, by jim mohly ublížit. Choulostivé rostlinky proto uložte do tepla, ať tam zimu přečkají v pohodlí a bezpečí.

Zapomenout byste neměli ani na sklizeň posledních kousků letošní úrody. V září je sklizeň sladkého ovoce v plném proudu, takže pokud máte na zahradě ovocné stromy, jistě máte napilno, abyste všechny dobroty uložili třeba do sklepa a během zimy si na sladkých laskominách pochutnali, nebo plody ze zahrádky spotřebovali například do kompotů nebo domácích džemů.

Pozornost si zaslouží i bylinky. Pakliže je na své zahrádce pěstujete na záhonku, většina z nich by měla zimu přečkat bez výrazné újmy. Kdo pěstuje bylinky v květináčích nebo třeba v petrželáku, ten nic nezkazí, když je na studené měsíce přesune někam do tepla. Zejména pak bazalka a oregáno vyžadují teplejší podmínky, protože pochází z oblasti Středozemi a naše zima by jim nemusela udělat dobře.

I když už se možná vidíte, jak si od zahrádky odpočinete, protože jste se na ní během sezóny nadřeli až až, radíme věnovat čas přípravě záhonků na příští rok. Apelujeme zejména na zlikvidování plevele, protože když to pečlivě uděláte ještě letos, na jaře příštího roku si ušetříte mnoho práce. Jakmile záhony vyplejete a ničím je neosadíte, doporučujeme je mulčovat.