Loading...
Keramika Bránice Keramika Bránice SK

Potřebujete poradit, nebo objednat?  +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

Už je čas na dušičkovou výzdobu: S naší hřbitovní keramikou hrob prokoukne

17.10.2021 14:05


K podzimu patří nejenom barevné listí pozvolna se snášející ze stromů, zkracující se dny a první plískanice, ale tato část roku je neodmyslitelně spojená také se vzpomínkou na naše již zemřelé blízké, které však stále nosíme ve svých srdcích. Památka zesnulých neboli „Dušičky“ připadají na 2. listopadu.

Půvabné hřbitovní lampy hrob rozzáří

Také pro vás má podvečerní procházka na hřbitově v období Dušiček zvláštní sentimentální kouzlo? Hroby jsou čerstvě upravené a nechybí na nich pečlivě naaranžované věnce i květiny. Pomalu končící den ze všech stran rozjasňují malá poblikávající světýlka, což vytváří lehce tajemnou až magickou atmosféru. 

Každé z těchto světýlek symbolizuje vzpomínku na naše drahé zesnulé. Jejich zapálením dáváme najevo, že jsme na naše blízké nezapomněli a nesmazatelně se vryli do našich srdcí. 

Zapálená svíčka krásně vynikne v naší hřbitovní lampě. Ta nese netradiční, avšak zároveň decentní podobu keramické koule s ozdobnými otvory. Svíčka je uvnitř dobře chráněná před nepřízní počasí a strach nemusíte mít ani o samotnou lampu, hravě si totiž poradí i s mínusovými teplotami. 

Součástí keramické hřbitovní lampy je praktická podmiska

Kam s květinami? Ve váze nebo míse se jim bude líbit

Zatímco dušičkové věnce se obvykle pokládají přímo na náhrobní desku, ostatní květinové vazby je třeba vložit do nějaké vhodné nádoby. Řezaným květinám bude slušet keramická hřbitovní váza. Je už na vás, zda si vyberete elegantní vysokou vázu nebo dáte přednost spíše té, která se ve spodní části více rozšiřuje. 

Možná už se vám ale někdy stalo, že váza na hřbitově během zimy popraskala, a tím se nenávratně zničila. Pokud máte strach, že hřbitovní váza nevydrží tuhou zimu, doporučujeme pořídit do ní i speciální plastovou vložku. Ta se vkládá přímo do vázy a zabrání tomu, aby došlo vlivem roztažnosti ledu k jejímu popraskání.

A k dušičkové keramice patří pochopitelně i nízké hřbitovní mísy, kterým se říká žardinky. Mají decentní vzhled, proto jsou univerzální a můžete je libovolně osázet podle svého vkusu. Při umístění na náhrobní desku nezapomeňte ani na glazovanou podmisku.  

Dušičky 2021: Jaké květiny vybrat na hrob? 

K tradičním dušičkovým květinám patří chryzantémy. Těm se výstižně přezdívá listopadky, protože dobře snáší nevyzpytatelnost podzimního počasí. K dostání jsou v mnoha barevných kultivarech. S mrazem si dobře poradí i něžné macešky a zapomenout nesmíme ani na půvabný vřes, který se těší stále větší oblibě.

Pokud si na pěstování živých květin netroufáte nebo nemáte možnost chodit na hřbitov pravidelně o ně pečovat, můžete vsadit na květiny umělé. Mnohé z nich jsou dnes již k nerozeznání od těch pravých.

Dokonale sladěný celek? Žádný problém!

I na zdánlivých detailech záleží. Pokud chcete vykouzlit opravdu vkusnou a sladěnou výzdobou hrobu, doporučujeme pořídit sadu hřbitovní keramiky. Jednotlivé kousky mají stejnou barvu i styl provedení, a proto se navzájem skvěle doplňují. Tím vytváří půvabný a jednotný celek.

Hřbitovní sadu tvoří keramická lampa ve tvaru koule, váza a žardinka. Nesou nadčasové odstíny černé, šedé nebo bílé. Konkrétní barevný odstín doporučujeme vybírat s ohledem na barvu pomníku a náhrobku. Protože jsou ale odstíny naší hřbitovní keramiky neutrální, prakticky se nemůže stát, že by se na hrob nehodila.

I na drobných detailech záleží

Dušičky jsou obdobím, kdy vzpomínáme na naše blízké a uctíváme jejich památku. Tento svátek má zvláštní náboj pro věřící i nevěřící. Bohužel ale existují lidé, kterým není nic svaté. Právě v období Památky zesnulých totiž narůstá počet krádeží hřbitovní keramiky a dušičkové výzdoby.

Mnozí z nás tak zažijí smutnou událost, kdy se vypraví na hřbitov zapálit svíčku a zjistí, že jejich pečlivě naaranžované dekorace jsou pryč. Naštěstí se dá odcizení keramických předmětů umístěných na hrobě jednoduše zabránit. Celý trik spočívá v personifikovaném nápisu. Na naše hřbitovní lampy, vázy i žardinky si můžete nechat vyhotovit zlatý nebo černě patinovaný text. Jakmile bude obsahovat konkrétní jméno nebo příjmení, stává se pro zloděje neatraktivní.