Loading...
Keramika Bránice Keramika Bránice SK

Potřebujete poradit, nebo objednat?  +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

Nechce se vám dlabat dýni? S tou od nás si práci ušetříte

26.10.2021 11:35

Podzimní dny jsou kratší, nouze není ani o první mrazíky a mlhavá pošmourná rána. Přesto má i tato část roku svůj malebný půvab. Krajinu ozdobí nádherně zbarvené listí padající ze stromů, na mezích dozrávají červené šípky a ze zahrádek se sklízí poslední úroda. A k podzimu patří neodmyslitelně také dýně a dýňové dekorace.



Kde se vzala, tu se vzala, oranžová dýně

Pokud by vás zajímalo, odkud dýně pochází, pak je třeba zamířit až do Nového světa. Právě Jižní a Střední Amerika je totiž původní domovinou tykvovitých plodin, kam patří i dýně. Odtud ji přivezl do Evropy vedle mnoha dalších rostlin již Kryštof Kolumbus při svých zámořských objevitelských výpravách.

V současnosti je dýně oblíbená a pěstovaná po celém světě. Stala se velice žádaná pro chutnou dužinu, zdravá semínka i ceněný olej. A v neposlední řadě se používá také jako krásná dekorace. Běžně na ni lze narazit dokonce i na nejednom českém políčku či zahradě.

Dýně se může pochlubit pestrou škálou odrůd, které se od sebe liší svou barvou, velikostí i tvarem. Mnohé z nich jsou jedlé, některé se však pěstují spíše pro okrasné účely. Existuje kupříkladu dýně máslová, mexická, špagetová, hokkaido, muškátová a mnoho dalších…


Haloween 2021 už je za dveřmi

Letos se slaví Haloween 31. 10. 2021. Tento svátek má prastarou historii a uctívali ho již staří Keltové. V současnosti se slaví především v anglosaských zemích, ke kterým patří například Velká Británie a USA. K hlavním symbolům a typickým dekoracím Haloweenu patří právě vyřezávané dýně, do kterých se vkládá zapálená svíčka.

Dýně však nenáleží pouze k Haloweenu, ale obecně k podzimu. Pokud proto nejste příznivci tohoto svátku, můžete si i přesto udělat krásnou podzimní dýňovou výzdobu, která ozdobí váš dům či byt. 


S keramickou dýní ozdobíte terasu i zahrádku

Dekorace z dýní jsou kouzelné a umně dotváří charakteristickou podzimní atmosféru. Vyřezat dýni ale není jenom tak, vyžaduje to jistou dávku trpělivosti a zručnosti. Z našich dýní vykouzlíte úžasnou podzimní výzdobu snadno a během chviličky. A navíc vám dýně vydrží i na další sezónu.



Rozjasněte si nevlídný podzim milou dekorací. Věříme, že naše keramické dýně vykouzlí úsměv na tváří nejen dětem, ale i dospělým. Bát se jich určitě nemusíte. Mají totiž veselý a poněkud lišácký výraz.

Existuje spousta odrůd dýní. A i u nás můžete vybírat z rozličných tvarů a velikostí. Ty nejmenší kousky mají na výšku přibližně 12 cm a vejdou se dobře třeba i na okenní parapet. Velká dýně, která je vysoká 18 cm, se stane ozdobou každé zahrádky.

Některým dýním jsme dali charakteristickou oranžovou barvu, jiné jsou v přírodním béžovém odstínu. Ale slušet jim to bude klidně i dohromady, pokud si pořídíte obě dvě. Dovnitř lze jednoduše vložit svíčka, která dýni nádherně rozzáří. Uvnitř je navíc dobře chráněná před nepřízní počasí a samotné dýni rozhodně neublíží.

Doporučujeme nepokládat keramickou dýni přímo do hlíny, ale spíše na pevný podklad. Líbit se jí bude například na balkóně, terase, parapetu okna, u vchodových dveří, v zahradním altánku či na kameni ve skalce.

Jaké místečko vyberete pro dýni vy?