Loading...
Keramika Bránice Keramika Bránice SK

Potřebujete poradit, nebo objednat?  +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

Rozkvetlé květináče mohou zdobit domov i přes zimu

01.11.2021 08:00

Podzim už je v plném proudu. Úrodu na zahrádkách jsme z větší části sklidily a místo záhonků ji nyní zdobí záplava pestrobarevných listů ze stromů. Také příroda se pomalu a jistě připravuje na zimu. Stýská se vám po rozkvetlém balkonu, terase či zahrádce? Nic není ztraceno, květináče můžete osázet klidně i teď. Stačí jen vybrat ty správné rostliny.



Které rostliny přežijí v květináči zimu?

K nejoblíbenějším květinám, které si poradí s chladným počasím, patří půvabný vřes. Jeho něžné fialové, růžové či bílé květy vás mohou těšit klidně po celou zimu. Vyhovuje mu spíše kyselejší a zároveň dobře propustná zemina. A aby vás odměnil svou krásou, nezapomínejte, že substrát by neměl nikdy zcela vyschnout.

I během pravé ladovské zimy můžete obdivovat čemeřici, které se právem přezdívá „královna zimy“. Také tato trvalka odolává mrazům. Přibližně od poloviny zimy vykvétá krásnými bílými, růžovými, fialovými či zelenkavými květy.

Dechberoucí výsledek se dostaví, pokud doplníte květináče i o některé druhy odolných stálezelených rostlin. I ve studené polovině roku se bude dobře dařit některým druhům kapradin, břečťanu, jalovci, skalníku nebo drátovci. Vsadit můžete také na buxus neboli zimostráz s kouzelnými lístky.

V neposlední řadě si zaslouží pozornost rovněž okrasné trávy. Mnohé z nich zvládají i teploty hluboko pod bodem mrazu, a i ony mohou být kouzelné. K žádaným druhu patří například ostřice japonská nebo ozdobnice čínská. Některé okrasné trávy se navíc zbarvují do úžasných odstínů modré, červené či oranžové. I přes zimu tak mohou hrát květináče pestrými barvami.



Máte zasázeno? Na řadě je výběr vhodného místa

Pro podzimní a zimní období jsou charakteristické výkyvy počasí, které dokáže leckdy až překvapit. Není výjimkou, že neobvykle příjemné teploty během pouhých pár hodin klesnou hluboko pod bod mrazu ani situace, kdy se prosluněná modrá obloha náhle zatáhne a přijde pořádná chumelenice.

Velké změny počasí nejsou příjemné nikomu z nás a pochopitelně nesvědčí ani rostlinkám. Kam je tedy umístit, aby jim zima pokud možno neuškodila? V ideálním případě jim najděte závětrné místo. Tím zabráníte také tomu, aby se při vichřici či nárazech větru květináč nepřeklopil a nevysypal. Květiny by měly být také dostatečně chráněny před deštěm a sněhem.

A nezapomínejte, že i přes zimu budou potřebovat zálivku, ačkoliv ta může být oproti horkému létu méně vydatná. Volbou správného místa a patřičnou péči zajistíte, že se jim bude dobře dařit a rozkvetou do krásy.



Naše keramické květináče si poradí i s mrazy

Tradiční keramické květináče patří stále k těm nejoblíbenějším. A není se čemu divit, keramika provází lidstvo již po neuvěřitelné tisíce let. A za tak dlouhou dobu se její skvělé vlastnosti dokonale prověřily. Keramika z toho vyšla na jedničku, protože je i dnes vyhledávaným materiálem, který jen tak něco nepřekoná.

Také rostlinkám sluší keramické květináče, které jsou k dostání jsou v mnoha krásných a moderních provedeních. Keramické květináče jsou pevné a stabilní, proto se výborně hodí do interiéru i exteriéru.

Mnozí pěstitelé mají strach, že by mohla keramika v zimě nasáknou vlhkost a během mrazů následně prasknout. Na tuto skutečnost jsme při navrhování našich výrobků pamatovali a upravili je tak, aby byly maximálně odolné. Proto si dokážou dobře poradit i se silnými mrazy.

Jestliže máte i přes to obavu o květináče z keramiky během zimy, můžete jim najít vhodné místečko třeba na lodžii, kryté terase nebo přímo u vás doma. Svým vzhledem totiž krásně oživí každý interiér.



Který si vyberete vy?

Vkusně osázený keramický květináč navodí přívětivou atmosféru a zútulní každé místo. Je už jen na vás, zda vsadíte na osvědčenou klasiku nebo se rozhodnete pro nějaký méně tradiční kousek. Například keramický květináč ve tvaru boty bude jistě ozdobou každého domova.



A nezapomeňte, že v květináčích z Bránic si můžete po celý rok vypěstovat i voňavé bylinky. K tomuto účelu se výtečně hodí třeba takzvaný petrželák. Ten je navržený tak, aby v něm bylo možné jednoduše pěstovat hned několik druhů léčivých rostlin. Ty si pak můžete kdykoliv utrhnout třeba do polévky nebo si z nich udělat chutný čaj.