Loading...
Keramika Bránice Keramika Bránice SK

Potřebujete poradit, nebo objednat?  +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

Pořiďte si keramické krmítko a udělejte radost sobě i ptáčkům

15.11.2021 08:13

Někteří z opeřenců odlétají před nástupem chladnější části roku do jižnějších krajin. Ti odvážnější, kteří u nás zůstávají i přes zimu, si však musí nějak poradit. Obnáší to především náročné hledání potravy také tehdy, pokud se příroda oblékne do sněhového hávu. Ptáčkům můžete pomoci zimu přečkat a potěšit je krásným krmítkem, do kterého nasypete nějakou dobrotu pro zaplnění bříška.



Čím malým opeřencům přilepšit během zimy?

Krmítko lidé pořizují obvykle z důvodu, aby dopřáli ptáčkům dostatek potravy i během zimního období. Nesprávným přikrmováním jim ale mohou bohužel uškodit. A proto je důležité dodržovat některá základní pravidla. Jaká to jsou?

Nikdy nedávejte opeřencům zbytky jídla, jejich zažívacímu ústrojí nedělá lidská potrava vůbec dobře a mohla by jim způsobit dokonce vážné zdravotní potíže. Do krmítka proto v žádném případě nepatří knedlíky, bramborová kaše, těstoviny, stejně jako kynuté pečivo a sladkosti. I sušené ovoce ve větším množství není příliš vhodné, mnohdy je totiž sířené, a navíc obsahuje značné množství cukru.

Do krmítka patří především rozličné druhy semínek: slunečnicová, dýňová nebo třeba lněná. Ptačí zobáčky ocení také proso, mák, loupaný oves, v menší míře i nastrouhanou mrkev. Přilepšit jim můžete rovněž lojovou koulí (pochopitelně bez soli).

Pokud máte obavu, abyste při přikrmování ptáčků neudělali chybu, můžete v obchodě pořídit již hotovou směs semínek a dalších pochoutek.


Krmítku vyberte bezpečné místo a udržujte ho v čistotě

Přítomnost ptáčků záhy zaznamenají šelmy, především kočky a kuny. Vyberte proto pro krmítko takové místo, aby k němu neměly jednoduchý přístup. Nemělo by být tudíž v těsné blízkosti jiných stromů a keřů. A zavěšeno by nemělo být ani příliš nízko nad zemí.

Krmítko také nezapomínejte pravidelně čistit od trusu a zbytků nesnězené potravy. V opačném případě by se totiž mohlo stát zdrojem potenciálně nebezpečných plísní a choroboplodných zárodků.



Keramické krmítko sluší každé zahrádce

Naše keramické krmítko, které má podobu kouzelného domečku, oživí každou zahrádku, balkon či terasu. Radost proto udělá nejenom opeřencům, ale zároveň je působivou zahradní dekorací. Stříška chrání vloženou potravu před deštěm či sněžením. Tvar krmítka navíc zabraňuje i tomu, aby docházelo k rozfoukání semínek do okolí během větrného počasí.

Krmítko má praktický otvor pro zavěšení a součástí balení je rovněž pevný provázek, kterým ho můžete přivázat například k větvi stromu. Použitá keramika se může pochlubit vysokou odolností i vůči extrémním rozmarům počasí. Krmítko ale raději neumísťujte na savý povrch, a to kvůli nežádoucímu působení zemní vlhkosti, která by mohla zkrátit jeho životnost.

Přikrmování ptáčků se doporučuje v době vegetačního klidu. To znamená přibližně od listopadu do března. Chcete se z půvabného keramického krmítka těšit po celý rok? V teplejší části roku ho můžete použít jako originální romantickou lampu. Stačí do domečku jednoduše umístit svíčku a jeho okna se do dálky náhle rozzáří příjemným hřejivým světlem.



Doplňte krmítko originálním pítkem pro ptáčky

Líbí se vám naše keramické krmítko ve tvaru domečku? Můžete ho doplnit ještě o další krásné zahradní dekorace, které mají zároveň i praktický účel. Pořiďte malým opeřencům také keramické pítko, na jehož kraji sedí roztomilý keramický ptáček. A vybírat můžete rovnou ze dvou velikostí, to větší má tvar mušle, zatímco to menší je kulaté. Zahrádce budou slušet obě dvě, záleží proto jen na vás, které vás více oslovuje.



Na zahrádku mohou dohlížet rovněž keramičtí opeřenci z naší dílny. I ty máme nabídce dva: malého ptáčka a roztomilého holuba. Hodí se nejenom do exteriéru (lze je umístit i na tyčku), ale s radostí se zabydlí i přímo v bytě.