Loading...
Keramika Bránice Keramika Bránice SK

Potřebujete poradit, nebo objednat?  +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

Keramice z Moravských Bránic mráz jen tak neublíží

17.01.2022 08:50

Než vznikne z keramické hmoty kompletní výrobek, který bude dělat radost svému majiteli, je zapotřebí ještě poměrně dlouhá a náročná cesta. Jak se vlastně vyrábí keramika v malebné jihomoravské vsi, čím vyniká a nemůže se dekorace či nádoba během dopravy rozbít?  



Příběh keramiky z Bránic: Každý kousek vzniká precizní výrobou

V keramické dílně v Moravských Bránicích je stále spousta práce. Právě zde se totiž vytváří oblíbená a odolná hřbitovní keramika, stejně jako půvabné zahradní dekorace, které zdobí nejednu zahrádku.

Co vše je zapotřebí k vytvoření keramického výrobku? Každý exemplář urazí po dílně pořádný kus cesty, než získá finální podobu a může být odeslán ke svému budoucímu majiteli.

Nejprve je třeba připravit řídkou keramickou hmotu a nalít ji do sádrové formy. Mnohé formy mají poměrně komplikovaný tvar a před nalitím hmoty je nutné je poskládat dohromady. U složitějších výrobků není výjimkou, že se jednotlivé části odlévají zvlášť, každá do jiné formy.

Jakmile hmota zaschne, může se z formy opatrně vyjmou ven. Dalším nezbytným krokem je precizní ruční začištění povrchu výrobku. A jestliže se jedná o dekoraci, která se odlévala do více samostatných forem, je rovněž třeba jednotlivé díly rovněž poslepovat k sobě.

Nyní je již na řadě schnutí výrobku, případně se na něj také nastříká speciální vrstvička oxidu železa. To proto, aby vznikl krásný patinovaný vzhled. A poté už se výrobek vkládá do pece k výpalu, případě se na něj ještě nanáší glazura.

A je hotovo. Pak už keramika čeká, až najde svého majitele, aby mu mohla dělat radost.



Keramické výrobky si hravě poradí dokonce i s tuhými mrazy

Často panuje obava z toho, že keramické výrobky jsou příliš náchylné a zkrátka nemohou bez újmy zvládnout teploty hluboko pod bodem mrazu. Jak to tedy vlastně bude se zahradními dekoracemi a hřbitovní keramikou během zimy? Není třeba je v nejchladnější část roku raději schovat někam do tepla, aby nedošlo k jejich poškození?  

O bránickou keramiku však strach mít rozhodně nemusíte. Je totiž mrazuvzdorná a tato vlastnost byla pečlivě otestovaná. Z našich keramických výrobků se tak můžete těšit po celý rok bez ohledu na rozmary počasí.

Nejnáchylnější jsou pochopitelně ty výrobky, do kterých může snadno natéct voda, která po svém zmrznutí nabývá svůj objem. Pokud si chcete životnost hřbitovní keramiky ještě více pojistit, doporučujeme proto dokoupit pro keramickou vázu ještě speciální plastovou vložku. Ta zabrání roztažnosti vody a výrobek ochrání před popraskáním. A pokud hrob zdobí i keramická žardinka, nezapomeňte jí na zimu schovat podmisku, bez si se během mrazů snadno obejde.



Aby zboží dorazilo v pořádku…

Keramiku v naší dílně s maximální pečlivostí a podobnou péči věnujeme také preciznímu zabalení každého hotového výrobku tak, aby přišel k zákazníkovi v naprostém pořádku. Děláme všechno proto, abychom riziko poškození keramického výrobku co nejvíce eliminovali.

Po vložení do krabice je zakoupené zboží důkladně obaleno pořádnou vrstvou ekologické vlny z recyklovaného kartonu, kterou si sami vyrábíme. Při manipulací s krabicí se proto výrobek, který je v ní uložený, ani nehne. A poté už může být odeslán na svou novou adresu.