Loading...
Keramika Bránice Keramika Bránice SK

Potřebujete poradit, nebo objednat?  +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

V dekoračních květináčích z keramiky květiny krásně vyniknou

19.03.2022 16:18

Také jste si zamilovali pestrobarevný svět půvabných květin? Úplně vám rozumíme, vždyť pohledu na rozkvetlou zahrádku se jen tak něco nevyrovná. Kromě záhonků můžete využít k pěstování květin také různé nádoby. Třeba originální dekorativní květináče z naší keramické dílny, na kterých jsme si dali opravdu záležet.



Květin není nikdy dost, pořiďte jim slušivé šaty

Snad každý touží po tom, aby byla jeho zahrádka hezky upravená a byla radost na ní trávit čas, ať už prací nebo odpočinkem na čerstvém vzduchu. Vskutku příjemné místo z ní dokážou vykouzlit zejména květiny. A protože květin není nikdy dost a prostor pro záhonky je omezený, můžete některé letničky či trvalky pěstovat třeba v květináčích.

Osázení květináčů je ideálním řešením i tehdy, pokud je zahrada malá nebo dokonce úplně chybí. Přenosné květináče není totiž problém umístit prakticky kamkoliv a lze z nich vytvořit klidně i kouzelnou minizahrádku. Květiny v nádobách jednoduše ozdobí třeba vydlážděný dvůr, terasu, balkon, okolí bazénu či venkovního posezení, zápraží, schody nebo okenní parapety.



Dekorativní květináče udělají velkou parádu

Květiny krásně prokouknou, pokud jim pořídíte dekorativní květináče z keramiky. Ty jsou pastvou pro oko a na zahrádce či kdekoliv jinde se budou úžasně vyjímat.

Zvolit můžete třeba honosnou číši, která je velice elegantní a zahrádku pozvedne na vyšší úroveň. Úsměv na tváři bezpochyby vyčaruje keramický květináč v podobě želvy, stejně jako roztomilý květináč ve tvaru šneka, který s sebou nese svůj domeček a zvědavě se rozhlíží po okolí. V naší dílně ho pro vás vyrábíme rovnou ve dvou velikostech, stačí si jen vybrat ten pravý.



Zákoutí vkusně a originálně oživí rovněž některý z květináčů ve tvaru boty. I ty máme hned dva, jeden nese podobu vysoké boty, zatímco ten nižší má tvar dřeváku a je zdobený decentním rostlinným motivem.



Jestliže dáváte přednost střízlivějším tvarům, můžete vybírat z bohaté nabídky klasických keramickým květináčům všech možných velikostí a provedení.

Pěstování květin v květináčích nemusí být dřina

Péče o květiny přímo na záhonku a v květináčích je podobná, přestože se ale v některých ohledech liší.

Substrát v květináči obvykle rychleji vysychá, a proto je třeba dbát na pravidelnou a dostatečnou zálivku. K tomuto účelu se skvěle hodí praktická podmiska, která navíc zabrání tomu, aby se nečistoty z nádoby dostaly na podklad, na kterém je květináč umístěný. Zároveň platí, že čím má květináč menší objem, tím rychleji bude zemina vysychat, takže bude třeba častější zálivka.



Obecně se doporučuje vybírat pro pěstování v květináčích ty květiny či bylinky, které nemají tendenci se příliš rozrůstat. A platí i pravidlo, že pro mělce kořenící druhy rostlin stačí nižší květináč nebo mísa, zatímco květiny s hlubším a rozvětvených kořenovým systémem budou prospívat pouze tehdy, pokud bude nádoba dostatečně velká a vysoká.

Zvolený substrát by měl být dobře propustný, aby nedocházelo k nežádoucímu uhnívání kořenů. V květináči by proto nikdy neměla chybět ani drenáž. Vhodný je například keramzit, který dokáže absorbovat značné množství vody. Alternativně lze použít třeba kamínky nebo štěrk.

Jedinou nádobu je možné osázet i více druhy květin nebo je doplnit vhodnou zelení. V takovém případě vznikne opravdu působivá kompozice, která zaručeně přitáhne pohled všech návštěvníků.