Loading...
Keramika Bránice Keramika Bránice SK

Potřebujete poradit, nebo objednat?  +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

I hrob můžete nechat rozkvést do krásy

12.06.2022 15:45

Drtivá většina z nás pečuje o místo posledního odpočinku nejbližších s láskou a úctou. Není proto divu, že nám velice záleží na tom, aby hrob vypadal pěkně upraveně po celý rok. Svým jemným půvabem ho může oživit například decentní hřbitovní keramika. Obzvláště vynikne tehdy, pokud ji osázíte krásnými květinami.



Z květin na hrobě se lze radovat i během letních měsíců

Péče o hrob se v průběhu roku odvíjí především od charakteru počasí. Zatímco v zimě dokáže potrápit sníh a na podzim dělá starosti popadané listí, v létě jsou největším nepřítelem horké tropické dny a sucho. Při volbě konkrétní výzdoby proto záleží také na samotném umístění hrobu, především zda je alespoň částečně ochráněn před náporem slunečních paprsků.

Ani v létě však není třeba se vyhýbat živým rostlinám. Stačí jen zvolit vhodný druh. Kdo má hřbitov za rohem a dostatek volného času, může pořídit i takové květiny, které jsou náročnější na péči a zálivku. Obecně se však pro letní měsíce doporučuje vsadit spíše na suchomilné rostliny. Budete mít totiž jistotu, že se jim bude dobře dařit, i když se vám nepodaří navštěvovat hrob tak často, jak byste si přáli.



Suchomilné krásky nezklamou

Zajímavou volbou jsou především rozchodníky. Jedná se o vytrvalé sukulentní rostliny, které jsou celkově velice nenáročné. Snadno si poradí s pražícím sluncem, stejně jako s málo výživným substrátem. Přesto se pyšní půvabným vzhledem a poutavými bílými, žlutými, oranžovými, růžovými či červenými květy.

Rozchodníky může dobře doplnit netřesk. Také ten je velice nenáročným sukulentem, kterému se bude dokonce i v obtížnějších podmínkách bez problémů dařit.

V neposlední řadě je možné zvážit rovněž různé druhy skalniček, případně některé bylinky. Kupříkladu mateřídouška osloví svou nenápadnou krásou a úchvatnou vůní, kterou šíří do okolí. Přímo do půdy lze vysázet levanduli, která hřejivou záři slunečních paprsků s radostí uvítá a pietní místo ozdobí charakteristickými fialovými a příjemně voňavými květy.



V žardince to bude květinám slušet

Spolehlivým zázemím pro květiny se může stát tradiční nízká hřbitovní mísa v podobě žardinky. Ta je totiž perfektní volbou pro pěstování živých rostlin nižšího vzrůstu, kdy umně podtrhne jejich přirozenou krásu. Vynikne v ní jak jediný druh květin, tak i pestrobarevné aranžmá.

Nízké hřbitovní mísy z keramiky jsou k dostání ve dvou elegantních provedeních, kdy může vybírat z žardinek typu Loreta a žardinek typu Sofie. Obě varianty jsou k dispozici v několika velice decentních barevných odstínech. Stačí si tak jednoduše vybrat tu pravou.

V případě osázení živými rostlinami nezapomeňte ani na praktickou glazovanou podmisku, kterou můžete vybírat v totožném barevném provedení jako mísu. Podmiska usnadní péči o květiny a zároveň zabrání tomu, aby se zemina s vodou dostala z nádoby na hrobovou desku.



Dokonale sladěný celek není žádný problém

Mísu je možné doplnit rovněž o elegantní keramickou vázu, stejně jako půvabnou keramickou hřbitovní lampu, do které se vkládá svíčka. Snadno tak získáte krásně sladěnou kolekci hřbitovní keramiky, která na první pohled upoutá pozornost. Veškerá keramika je navíc mrazuvzdorná a velice odolná, hravě si proto poradí i s nepřízní počasí.

Máte-li obavu z případného odcizení, můžete si přímo do keramiky nechat zhotovit personifikovaný nápis dle přání. Ten není možné smazat či jakkoliv odstranit, což výrazně eliminuje riziko krádeže.