Loading...
Keramika Bránice Keramika Bránice SK

Potřebujete poradit, nebo objednat?  +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

V krásných květináčích budou bylinky stále při ruce

10.08.2022 19:57

Provoňte svůj domov léčivými bylinkami a utrhněte si čerstvou zelenou snítku, kdykoliv budete potřebovat. Není přitom vůbec nutné chodit do obchodu, protože pěstování bylinek v nádobách je natolik snadné, že to zvládne úplně každý. I na malém prostoru si tak můžete vybudovat krásnou a pestrou minizahrádku s oblíbenými léčivkami.



Jak na pěstování bylinek v květináčích

Bylinky se sice nemohou pochlubit oslnivou krásou, ale rozhodně jim nelze upřít lehce tajemný půvab. Nejenže domovu propůjčí útulnou atmosféru a šíří kolem sebe podmanivou vůni, ale zároveň je lze prakticky využít například při kuchtění v kuchyni, stejně jako k léčení rozmanitých zdravotních neduhů. A pokud jste kouzlu léčivých rostlin propadli, můžete si mnohé z nich sami vypěstovat v nádobách. V takovém případě vás poté mohou těšit svou milou společností klidně po celý rok.

Bylinky je možné vypěstovat ze semínek nebo pořídit rovnou sazeničky a ty následně přesázet do květináče. Při pěstování se řiďte nároky konkrétní rostliny. Většina bylinek ale nemá žádné zvláštní požadavky, a proto si s nimi poradí dokonce i méně zkušení pěstitelé.

Léčivým rostlinám obvykle vyhovuje světlejší stanoviště a spíše chudší a zároveň dobře propustná půda. Aby nedošlo k přemokření a uhnívání kořenů, volte raději květináče s odtokovou dírou, kudy může případná přebytečná voda odtékat. Na dno nádoby umístěte nejprve drenážní vrstvu (např. keramzit či drobný štěrk) a až poté samotnou zeminu. Se zálivkou každopádně opatrně. Zatímco některé bylinky milují vláhu, jiným vyhovuje spíše sušší prostředí.

A jakým bylinkám se bude v květináči dobře dařit? Vsadit můžete třeba na osvědčenou bazalku, rozmarýn, majoránku, libeček, koriandr, petrželku, šalvěj, pažitku nebo mátu. Ale vypěstovat v nádobách lze také mnoho dalších druhů úžasných bylinek.



Pořiďte bylinkám slušivý obal

I keramický květináč může být sám o sobě krásnou dekorací. A pokud jej navíc osázíte půvabnými bylinkami nebo jinou zelení, bude jim to spolu vskutku výjimečně slušet. Květináčem můžete ozdobit například okenní parapety, terasu, balkon, dvůr, zahradu, případně mu najděte místečko přímo v kuchyni.

Atraktivním vzhledem se může pochlubit například keramická konvička, která se perfektně hodí právě na bylinky. Má hnědý odstín a je zdobená jemným rostlinným motivem. Pro svůj nadčasový design zapadne takřka do jakéhokoliv prostoru. A protože je zhotovená z mrazuvzdorné keramiky, může se vyjímat klidně i v exteriéru.

Bylinky porostou do krásy také v nízkém keramickém květináči, kterého zdobí po každé straně jedno roztomilé ucho. Také on má hnědou barvu a nese decentní dekor, což mu propůjčuje univerzálnost, kdy skvěle zapadne do jakéhokoliv prostředí bez ohledu na styl.



Jestliže toužíte pěstovat bylinky, které mají hlubší kořenový systém, tudíž vyžadují více substrátu, doporučujeme zvolit spíše vyšší keramický květináč. Vyrostl do výšky 14 cm, a ačkoliv ani on není přezdobený a nehýří barvami, rozhodně zaujme všechny příchozí na první pohled.



Rovněž nižší i vyšší květináč na bylinky jsou vyrobeny z odolné mrazuvzdorné keramiky, což jim zaručuje dlouhou životnost.

Květináče na bylinky se svým provedením navzájem dobře doplňují. Pokud je proto umístíte například na okenní parapet vedle sebe, bude jim to dohromady opravdu pěkně slušet. Pak už je pouze stačí osázet podle libosti a těšit se ze zelené léčivé sklizně.


 


A i tentokrát jsme si pro vás připravili speciální akci. Ke každé objednávce od nás získáte jako poděkování keramickou ještěrku ZCELA ZDARMA!