Loading...
Keramika Bránice Keramika Bránice SK

Potřebujete poradit, nebo objednat?  +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

I hřbitovní vázy mohou být krásné a elegantní

05.09.2022 10:46

Snad na žádném hezky upraveném hrobě nechybí ani váza pro umístění živých či umělých květin. Ty pak stačí jednoduše obměňovat podle sezóny a aktuální potřeby. Perfektně bude květinám slušet tradiční váza z keramiky, která se pyšní kvalitním zpracováním a opravdu dlouhou životností.



Květiny na hrob neodmyslitelně patří

S květinovou výzdobou každý hrob krásně prokoukne. Květiny v sobě navíc ukrývají určitou symboliku, kdy jejich prostřednictvím dáváme najevo úctu a vzpomínku na naše zemřelé blízké.

Kromě osázení samotného hrobového místa je velice rozšířenou a praktickou volbou použití hřbitovní keramiky, do které se květiny vloží nebo zasadí. Vkusná kombinace keramiky se zelení pak vykouzlí vkusně upravený hrob prakticky po celý rok.


K nejoblíbenějším kusům hřbitovní keramiky náleží především nízké mísy neboli žardinky, stejně jako klasické vázy.



Kam s květinami? Váza je ideálním řešením!

Ať už dáváte přednost aranžmá z živých, umělých nebo sušených květin, hřbitovní keramická váza se bude vždycky hodit. Řezané květiny udrží déle čerstvé, ale také ty ostatní se v ní budou skvěle vyjímat.

V keramické dílně pro vás vyrábíme dva druhy hřbitovních váz v různých barevných odstínech, a proto si svého favorita snadno nalezne úplně každý.

Jednoduchým, avšak zároveň poutavým a nadčasovým designem, se může pochlubit štíhlá keramická váza typu E. Ačkoliv je jemná a decentní, umně podtrhne přirozenou krásu květin. K dispozici je ve třech barevných provedeních: bílé, šedé a černé teraso. Její výška je 26 cm a průměr dna základny činí 11 cm, takže je dostatečně stabilní i ve větrném počasí.

Na první pohled upoutá také robustnější keramická váza typu A, která je ve spodní části výrazněji rozšířená, což ještě více zvyšuje její stabilitu při umístění na hrobě. Má prostý hladký povrch a je dostupná v následujících barvách: bílé, šedé a černé teraso, přírodní hnědý odstín.



A bude stát jako přibitá…

Přestože jsou obě vázy z keramiky poměrně těžké a dostatečně stabilní, můžete si jejich pevné a bezpečné usazení ještě pojistit. Na sokl nebo náhrobní desku je lze totiž jednoduše přilepit s pomocí speciálního tmelu. Ten je bezbarvý, a navíc ponechává lepený spoj pružný, tudíž ho je možné v budoucnu kdykoliv odstranit.



S rozmary počasí si hravě poradí

keramické vázy se můžete těšit nejenom v létě, ale také během zbývající části roku může dělat na hrobě velkou parádu. A protože je zapotřebí, aby hřbitovní keramika ledacos vydržela, jelikož je neustále vystavena vlivům počasí, jsou vázy z naší dílny vypalovány na 1 160 °C. Výpal na vysokou teplotu je zárukou vysoké kvality a odolnosti.

Životnost vázy z keramiky lze ještě prodloužit, pokud si společně s ní pořídíte speciální plastovou vložku. Ta usnadní péči o živé květiny a zároveň i samotnou vázu ochrání před popraskáním během mrazivého počasí. Její přítomnost totiž zabraňuje tzv. roztažnosti ledu. Pokud se voda přemění na led, zvětší svůj objem přibližně o 9 %, což by následně mohlo vést k poškození keramiky.

Nenechte si ji odcizit

Životnost vázy je jednou stranou mince, ale bohužel existuje i ta druhá, a tou je riziko odcizení. Krásná a kvalitní hřbitovní váza může z hrobu záhy zmizet a skončit v nenechavých rukou zlodějů. Naštěstí existuje možnost, jak toto riziko výrazně eliminovat.

Řešením je zhotovení personifikovaného nápisu přímo na vázu. Ten je vypálený přímo do glazury, a proto ho již nelze žádným běžným způsobem odstranit. S přítomností nápisu (např. příjmení rodiny, osobní vzkaz) pak přestává být daná hřbitovní keramika pro zloděje atraktivní.

Kromě samotné podoby textu zhotoveného na hřbitovní keramice si můžete vybrat i jeho barevný odstín (zlatá, stříbrná).