Loading...
Keramika Bránice Keramika Bránice SK

Potřebujete poradit, nebo objednat?  +420 702 333 171  (po-pá 8-18 h)

Dušičky jsou za rohem: Nezapomeňte ani na hřbitovní keramické dekorace

25.10.2022 16:52

Rok utekl jako voda a už se opět blíží Památka zesnulých neboli Dušičky, které letos připadají na 2. listopadu. Je proto ten nejvyšší čas místo posledního odpočinku našich blízkých vkusně upravit. A kromě květinové výzdoby by neměla chybět ani decentní hřbitovní keramika.



Keramika může hrob zdobit po celý rok

K tradiční hřbitovní výzdobě patří i keramika. Hřbitovní vázy, stejně jako mísy a lampy se stále těší veliké oblibě. Zároveň jsou na ně ale kladeny nemalé nároky. A není se čemu divit, vždyť keramika je na hrobě vystavena nejrůznějším povětrnostním vlivům včetně značných výkyvů teplot, deště a silného větru. Aby si s nepřízní počasí poradila, měla by být dostatečně kvalitní a odolná.

Pro umístění na hrob se hodí zejména mrazuvzdorná keramika, kterou náročné podmínky nerozhází. Zvládne totiž i teploty klesající pod bod mrazu. Taková keramika může hrob zdobit klidně celoročně.

Dávat je ale třeba pozor na roztažnost ledu. Pokud by totiž v keramické nádobě voda zamrzla, mohla by se poškodit, a to i přes svou mrazuvzdornost. Toto riziko lze naštěstí eliminovat například použitím plastové vložky, která se jednoduše vkládá do hřbitovní vázy, případně odejmutím podmisky v zimním období.


Dušičková výzdoba na hrob

Kroky většiny z nás směřují v období Dušiček na hřbitov, abychom věnovali tichou vzpomínku milovaným lidem, kteří již nejsou mezi námi. Zároveň můžeme nasát jedinečnou, zvláštně nostalgickou atmosféru, kterou podtrhují desítky světýlek zapálených svíček a krásně naaranžované hroby.

Ozdobte i vy hrob svých nejbližších. A nezapomeňte ani na hřbitovní keramiku, která má nejenom praktický účel, ale zároveň představuje originální a decentní dekoraci.

Hřbitovní vázy květinám sluší

K dušičkové výzdobě patří neodmyslitelně krásně nazdobené věnce, ale také další květinové vazby. A zatímco některé z nich je možné položit přímo na hrob, mnohé najdou své místečko ve váze.

Hřbitovní vázy v naší keramické dílně vyrábíme ve dvou elegantních provedeních. Vybírat můžete ze štíhlejší nadčasové varianty s jemným plastickým dekorem nebo z hladké keramické vázy, která se ve spodní části rozšiřuje, což jí zaručuje výjimečnou stabilitu. Ani ve větrném počasí se nemusíte obávat jejího převrhnutí.



Hřbitovní mísy na náhrobní desce vyniknou

Zatímco řezané květiny patří do vázy, nízkou keramickou mísu neboli žardinku můžete libovolně osázet. Stačí do ní jednoduše nasypat vhodný substrát a vybrat květiny či dekorativní zeleň.

Hřbitovní mísa má ve spodní části praktickou odtokovou díru. Jestliže k ní proto pořídíte i glazovanou podmisku, bude údržba velice jednoduchá. Jakmile ale začne mrznout, nezapomeňte podmisku raději schovat do doby, než se zase oteplí.

Hrob může ozdobit hřbitovní mísa Loreta, která má moderní a elegantní design. Vyráběná je v několika různých barevných provedeních: přírodní hnědý odstín, černá barva, bílé, šedé a černé teraso.



Také decentní a jednoduše profilovaná keramická mísa Sofie je k dispozici ve více barvách. Volit můžete z černé barvy, stejně jako z bílého, šedého a černého terasa.



V hřbitovní lampě se bude svíčce líbit

Svíčky, které zapalujeme na hrobě, potřebují ochranu před deštivým a větrným počasím. V opačném případě bychom se z jejich světla radovali pouze krátce. Ale ruku na srdce, ani moderní svíčky na baterie umístěné samostatně velkou parádu neudělají. V půvabné keramické lampě však jejich hřejivé světlo nádherně vynikne.

Hřbitovní lampa z Moravských Bránic má tvar koule. Její povrch je jemně zdobený otvory ve tvaru lístečků, kterými poté světlo se zapálené svíčky probleskuje. Součástí keramické lampy na hrob je také malá podmiska, na kterou se svíčka jednoduše vloží. Uvnitř lampy je dobře chráněná před větrem a plískanicemi.



Sada hřbitovní keramiky se vyplatí

Pokud plánujete pořídit více druhů hřbitovní keramiky, můžete vsadit na ucelenou hřbitovní sadu z keramiky. Získáte tak jistotu, že budou jednotlivé kusy keramiky krásně sladěné a dohromady se budou perfektně doplňovat. Hřbitovní sada keramiky je navíc cenově výhodnější, což bezesporu potěší.

Keramickou hřbitovní sadu tvoří originální lampa ve tvaru koule, váza na květiny a nízká mísa (žardinka). Zvolit je možné ze čtyř neutrálních barevných odstínů, stačí si jen vybrat ten pravý.